Mystiek Moment Februari 2019


Archief
Deze Maand

Archief voorgaande jaren
Deze maand een plant die met veel geheimzinnigheid omhuld is, de maretak. De maretak is een bolvormige struik die in de bladoksels van bomen groeit. Veelal zijn dit eiken, wilgen, populieren, linden, appel- en perenbomen. De maretak voedt zich door zijn wortels in de gastheer te laten groeien en is dus een parasitaire plant. De plant heeft kleine witte besjes die graag door vogels worden gegeten. De zaden van de besjes komen in de ontlasting van de vogels terecht en blijven zo weer achter bij een nieuwe gastheer.
De plant komt voor in de wat warmere gebieden, bij ons in Zuid Limburg. Bij onze zuiderburen is de plant vrij algemeen. Er zijn diverse namen voor de maretak, zoals boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, lijmkruid, mistel, mistletoe en vogellijm.

De maretak werd vroeger bij boerderijen in stallen gehangen om de boze geesten te verjagen. Ook in slaapkamers werd de plant opgehangen om nachtmerries te voorkomen. Mare betekent tenslotte heks of nachtmerrie.

Bij de oude Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant die werd gebruikt in vruchtbaarheidsrituelen. De maretak werd daarvoor op een speciale manier van de gastheer gehaald en mocht nooit de grond raken. Van de plant werd een elixer gemaakt en dat werd geofferd aan bijvoorbeeld Freya, de godin van de vruchtbaarheid.
Ook werd de maretak vaak in de wieg van kleine kinderen gelegd om te voorkomen dat elfen de kinderen zouden mee nemen (wisselkinderen).
Een nu nog bekend gebruik is met de kersttijd. Ga je als vrouw onder de maretak staan, dan mag je ongevraagd worden gekust.

De maretakken die wij deze maand laten zien, hebben we gefotografeerd in Luxemburg.