Mystiek Moment Juli / Augustus 2018


Archief
Deze Maand

Archief voorgaande jaren
In de vakantiemaanden werpen we een blik op de Witte Wievenkuil bij Lochem.
Tussen Lochem en Barchem liggen de Lochemse Berg en de Kale Berg. Op de Grens van deze twee bosrijke bergen ligt de Witte Wievenkuil. Rond deze kuil bestaat een verhaal over een boerengezin dat lange tijd geleden in deze buurt woonde. De rijke boerendochter Johanna was verliefd op de arme boerenzoon Herbert. En zoals zo vaak gebeurde, moest ze met een andere rijke boerenzoon, Albert, trouwen. Johanna legde zich hier niet zondermeer bij neer en er werd een opdracht bedacht. Beide rivalen moesten op een nacht een grote haarspeld in de kuil gooien om de witte wieven boos te maken. Albert besloot een duur paard te kopen om snel bij de kuil te zijn, terwijl Herbert slechts een oud boerenpaard had. Ze gingen naar de kuil toe en Albert werd toch bang. Herbert daarentegen durfde wel door te gaan en gooide de haarspeld in de kuil om de witte wieven te verstoren. Hij wist op tijd weg te komen en vluchtte met zijn oude boerenpaard. De witte wieven gooiden hem een bord na. Herbert pakte het bord op en snelde terug naar huis. Eenmaal thuis bleek het bord van goud te zijn waardoor hij rijker was geworden dan Albert en hij toch met Johanna kon trouwen. De witte wieven hadden hem een fraai huwelijksgeschenk gegeven.

Als je nu bij de Witte Wievenkuil komt, is het een enorme kuil met een klein watertje erin. Op de hellingen groeien prachtige bomen waarvan de boomwortels een grillig patroon vormen in en bovenop de helling. Met een beetje verbeelding zie je van alles in en om de boomwortels.
De wandeling over beide bergen is prachtig, mede door de unieke flora (rankende helmboem, waterpostelein) en fauna (groene specht, ijsvogelvlinder).

Of de witte wieven er nog steeds zijn, is niet bekend, maar de plek wordt nog wel met respect door de lokale bevolking behandeld.